hoofding
Facebook YouTube Instagram Nederlands English
shout

Bouw van een paludarium

Terraria Na de verhuis van enkele aquaria (na de dood van bijna mijn volledige kolonie van Turaja slakken) kwam er ruimte vrij om enkele paludaria te plaatsen. Paludarium is misschien niet de correcte term omdat ik het waterniveau erg laag wil houden (omdat slakken er anders in kunnen verdrinken). Deze paludaria werden zelfgebouwd om te passen bij mijn andere terraria en ook om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de beschikbare ruimte.

De bouw

Om de paludaria van 90 cm breedte op 50 cm diep en 50 cm hoogte te kunnen bouwen, liet ik een betonplexplaat op de juiste afmetingen zagen. Dit is eenvoudiger dan dit zelf te willen doen.

Terraria Twee betonplex delen vormen de bodem en de achterwand. De andere zijden bestaan uit glas.
Terraria Om het geheel te laten passen bij de rest van mijn terraria werd er een houten kader gemaakt.
Terraria De achterwand is bevestigd en de houten kader wordt verder afgewerkt.
Terraria Aangezien het paludarium uit twee delen bestaat, werd ook in het midden van de frame een houten balkje voorzien.
Terraria Bovenaan zijn de stroken voor de verluchting al voorzien.

Vernis met als kleur donker eiken werd gebruikt om de houten frame af te werken. Vervolgens werd het glas geplaatst.

Terraria De scheiding tussen het watergedeelte en het landgedeelte bestaat uit een laag glazen plaatje van 8 cm.
Terraria Na een testperiode om te zien of het wel waterdicht is, werden van een overschot van een achterwandplaat van een terrarium stroken afgesneden en op dit glazen plaatje gekit.
Terraria De inrichting kan beginnen. Een warmtekabel zorgt voor de verwarming.
Terraria Nog wat extra plantjes die hopelijk snel groeien.
Terraria Het geheel nadat de planten al wat gegroeid zijn. Verlichting was toen nog niet voorzien. Ondertussen is er ledverlichting bijgekomen.

De dieren

Planten en slakken gaat niet altijd even goed samen. Daarom werd er op gelet dat de bewoners zich niet te veel op de planten zouden storten. Daarom werd er geopteerd voor Caracolus excelles en enkele nakweek Pseudachatina leaiana. Beiden hebben graag een vochtige omgeving en door het watergedeelte en de planten lukt dit goed.

Terraria Caracolus excellens
Terraria Pseudachatina leaiana

Terraria
Terraria