hoofding
shout

Dominicaanse Republiek

Kaart Dominicaanse Republiek Tijdens een familiebezoek aan de Dominicaanse Republiek in april 2014 werd uiteraard ook een rondrit gemaakt door het eiland. Het was niet de bedoeling om op zoek te gaan naar slakken maar toch hebben we op een aantal plaatsen slakken gevonden.

1. Los Haitises
2. Valle Nuevo
3. Puerto Plata
4. Cabrera
5. Bahia de Las Aguilas
6. Santo Domingo

1. Los Haitises

Dit afgelegen nationale park aan de noordoostkust is beschermd sinds 1976. Haitis betekent gebergte in het Taino, de taal van de originele bewoners van het eiland. In het noorden grenst het park aan de Bahia de San Lorenzo en aan de kust strekt zich het grootste mangrovegebied van het eiland uit. Het park is een belangrijke broedplaats voor enkele endemische vogelsoorten zoals de Ridgways buizerd waarvan er nog slechts zo'n 200 vogels leven.

Terraria Lege huisjes van caracolus excellens. Op deze plaats lagen meerdere huisjes, vooral van volwassen dieren met een beschadiging, net onder een nest van de Ridgway buizerd. Dit was onze eerste slakkensoort op Dominicaanse bodem en ook wel speciaal omdat ik reeds enkele jaren met deze dieren kweek.
Terraria De plek waar de huisjes gevonden werden. Langs de ene kant bomen maar ook veel open plekken.
Terraria Een meer algemeen beeld van de omgeving.

2. Valle Nuevo

Hoog in de Cordillera Central, een bergketen in het westen van de Dominicaanse Republiek, is Valle Nuevo te vinden. In deze streek bestaat de vegetatie grotendeels uit pijnboomwouden en ruige graslanden. In de winter kan de temperatuur hier zelfs tot onder het vriespunt dalen. Dit is dan ook het hoogstgelegen alpine bos van het Caribisch gebied. Het nationale park is enkel met een 4x4 te bezoeken. Met een gids uit het bezoekerscentrum is het mogelijk om wandelingen te maken en kom je aan riviertjes of krijg je mooie uitzichten over het gebergte. In deze omgeving ontspringen trouwens zo'n 400 rivieren.

Terraria Op het pad, tussen de dennenaalden, waren veel van deze naaktslakken, verocinella sp., te vinden.
Terraria Een tweede exemplaar, de kleur varieerde van bruin tot bijna zwart.
Terraria Het bosgebied waar deze slakken te vinden zijn.
Terraria Deze naaktslak viel op tussen het gras.
Terraria Het grasland waar de slak op voorgaande foto gevonden werd.

3. Puerto Plata

De grootste attractie van Puerto Plata, in het noorden van het land, is de Teleférico, een kabellift die je naar de top van de Montaña Isabel de Torres brengt. Naast een groot Christusbeeld is daar ook een plantentuin.

Terraria Hoewel we geen levende slakken gevonden hebben, lagen er toch op een aantal plaatsen lege huisjes.
Terraria Spijtig genoeg waren de huisjes allemaal beschadigd.
Terraria Zicht op de plantentuin.
Terraria

4. Cabrera

Cabrera, een klein stadje in het noordoosten, was bedoeld als overnachtingsplaats maar uiteraard vind je slakken overal.

Terraria Na de nachtelijke regenbui dook deze Bulimulus guadelupensis op naast het terras.
Terraria Omgeving van het hotel.

5. Bahia de Las Aguilas

Al bijna tegen de grens met Haiti, in de buurt van Pedernales ligt Bahia de Las Aguilas. Dit is een erg afgelegen plek maar zou wel één van de mooiste stranden ter wereld zijn. En hoewel ik me er minder voor interesseer, zijn er ook in de zee slakken te vinden en bij eb zitten deze op de rotsen aan het strand.

Terraria
Terraria
Terraria
Terraria
Terraria
Terraria

6. Santo Domingo

Een klein stadje is Santo Domingo zeker niet. Bovendien is het er erg druk met meer dan 3 miljoen inwoners die voor alle verplaatsingen gebruik maken van auto of brommer. Gelukkig zijn er ook nog groene, rustige plaatsen zoals de botanische tuin.

Terraria In één van de vele vijvers werd deze marisa cornuarietis gevonden. Dit is een ongewenste exoot.
Terraria
Terraria De vijver waar het dier gevonden werd.